KISIEL Z ŻURAWINY

4.5 (173 ocen)

  • 35 min

Kisiel robi się błyskawicznie. Jest pyszny i zdrowy.

  • 35 min

Składniki:

  • • 30 dag mrożonej żurawiny (lub 15 dag suszonej)
    • ½ łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny
    • 20 dag cukru
    • Kilka goździków
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    • Kilka łyżek bitej śmietany
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kisiel z żurawiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żurawinę rozmroź, zalej litrem wody, zagotuj. Mąkę rozprowadź w szklance w zimnej wody. Kiedy żurawina się zagotuje, wyłów ją łyżką cedzakową i przetrzyj przez sito (lub zmiksuj blenderem).
  • 2. Do garnka z wywarem dodaj sok z cytryny, cukier i goździki. Powoli wlewaj rozprowadzoną mąkę, dokładnie wymieszaj.
  • 3. Dodaj przetarte owoce. Gotuj razem jeszcze około 5 minut. Kisiel przelej do salaterek (usuń goździki). Udekoruj bitą śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować