Kisiel robi się błyskawicznie. Jest pyszny i zdrowy.
35 min
Składniki:
• 30 dag mrożonej żurawiny (lub 15 dag suszonej)
• ½ łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny
• 20 dag cukru
• Kilka goździków
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej
• Kilka łyżek bitej śmietany
Kisiel z żurawiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żurawinę rozmroź, zalej litrem wody, zagotuj. Mąkę rozprowadź w szklance w zimnej wody. Kiedy żurawina się zagotuje, wyłów ją łyżką cedzakową i przetrzyj przez sito (lub zmiksuj blenderem).
2.Do garnka z wywarem dodaj sok z cytryny, cukier i goździki. Powoli wlewaj rozprowadzoną mąkę, dokładnie wymieszaj.
3.Dodaj przetarte owoce. Gotuj razem jeszcze około 5 minut. Kisiel przelej do salaterek (usuń goździki). Udekoruj bitą śmietaną.
Komentarze