Kiełbasa szynkowa, parzona z galaretką

4.5 (182 ocen)

  • 50 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Kiełbasa szynkowa, parzona z galaretką. Idealna na kanapki. Smak jak szynka z PEWEXu kupowana w latach PRLu za $.

  • 50 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • zynka wieprzowa bez kości i skóry 1,96 kg

    Przyprawy:

    peklosól 35 g
    żelatyna 60 g
    sos sojowy 7 łyżek
    woda 350 ml

    osłonka barierowa (termokurczliwa) Fi 73 mm 1,5 m
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Wędliny Szynki

Kiełbasa szynkowa, parzona z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kiełbasa szynkowa, parzona z galaretką. 1. Peklowanie:

    Szynkę czyścimy, myjemy w bieżącej wodzie, osuszamy papierowymi ręczniczkami, mięso z szynki kroimy na kawałki o wielkości około 4 cm/4 cm. Kawałki mięsa wkładamy do większej miski, dodajemy sól peklową i sos sojowy, dokładnie mieszamy kilka minut. Wymieszane kawałki mięsa umieszczamy w pojemniku i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po 24 godzinach proponuję jeszcze raz wymieszać.
  • Kiełbasa szynkowa, parzona z galaretką. 2. Nadziewanie farszu w osłonkę.

    Po okresie peklowania dodajemy żelatynę i wodę. Dokładnie mieszamy około 10 minut. Wymieszanym farszem napełniamy osłonkę barierową, zawiązujemy ścisło, robimy pętelkę.
  • Kiełbasa szynkowa, parzona z galaretką. 3. Parzenie:

    W między czasie nagrzewamy wodę do 80 stopni Celsjusza, wkładamy batony i parzymy 73 minuty w temperaturze 75 stopni Celsjusza.
  • Kiełbasa szynkowa, parzona z galaretką. 4. Studzenie:

    Po procesie parzenia studzimy batony 15 minut w zimnej wodzie. Po ostudzeniu w zimnej wodzie wieszamy w pozycji pionowej i poddajemy dalszemu chłodzeniu do temperatury poniżej 15 stopni Celsjusza. Przechowujemy w lodówce.
  • Kiełbasa szynkowa, parzona z galaretką. 5. Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować