Kiełbasa szynkowa, parzona z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Peklowanie:
Szynkę czyścimy, myjemy w bieżącej wodzie, osuszamy papierowymi ręczniczkami, mięso z szynki kroimy na kawałki o wielkości około 4 cm/4 cm. Kawałki mięsa wkładamy do większej miski, dodajemy sól peklową i sos sojowy, dokładnie mieszamy kilka minut. Wymieszane kawałki mięsa umieszczamy w pojemniku i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po 24 godzinach proponuję jeszcze raz wymieszać.
2.Nadziewanie farszu w osłonkę.
Po okresie peklowania dodajemy żelatynę i wodę. Dokładnie mieszamy około 10 minut. Wymieszanym farszem napełniamy osłonkę barierową, zawiązujemy ścisło, robimy pętelkę.
3.Parzenie:
W między czasie nagrzewamy wodę do 80 stopni Celsjusza, wkładamy batony i parzymy 73 minuty w temperaturze 75 stopni Celsjusza.
4.Studzenie:
Po procesie parzenia studzimy batony 15 minut w zimnej wodzie. Po ostudzeniu w zimnej wodzie wieszamy w pozycji pionowej i poddajemy dalszemu chłodzeniu do temperatury poniżej 15 stopni Celsjusza. Przechowujemy w lodówce.
Komentarze