Kiełbasa jałowcowa

2.67 (3 ocen)

  • 60 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Kiełbasa jałowcowa, wędzona metodą garnkową.

  • 60 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Surowiec (2,13 kg):

    Szynka kl.I- 59 dag
    Łopatka- 53 dag
    Boczek- 48 dag
    Wołowina- 53 dag

    Przyprawy:

    Peklosól- 18 g/kg
    przyprawa do jałowcowej 8g/kg farszu
    jałowiec mielony 1 g/kg
    pieprz ziołowy 1 g/kg
    czosnek świeży 8 g/kg
    Woda- 5 %
    Jelita wieprzowe
Wystaw ocenę:

2.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Kiełbasa jałowcowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kiełbasa jałowcowa. 1. Mięso z szynki kroimy w centymetrową kostkę, pozostałe w 3 centymetrową kostkę. Każdy rodzaj mięsa mieszamy z odpowiednią ilością peklosoli i umieszczamy w oddzielnych pojemnikach. Peklujemy 48 godzin w temperaturze 6 stopni Celsjusza. Po czasie peklowania rozdrabniamy wołowinę przez sitko 2 mm, łopatkę przez sitko 13 mm, boczek przez sitko 10 mm, a szynkę pozostawiamy pokrojoną w centymetrową kostkę. Dodajemy 100 ml wody oraz wszystkie przyprawy. Całość dobrze wyrabiamy do osiągnięcia odpowiedniej kleistości i odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie ponownie wyrabiamy dodając troszkę wody i nadziewamy w jelita robiąc krążki. Kiełbasę osuszamy w temperaturze pokojowej przez kilka godzin, najlepiej przez noc.Można osuszyć wentylatorem po godzinie z każdej strony. Kiełbasa do wędzenia w garnku musi być dobrze osuszona. Osuszoną kiełbasę wędzimy 3 godziny w temperaturze 55-60 stopni Celsjusza. Podpiekamy w temperaturze 80-85 stopni przez 30 minut w piekarniku z termoobiegiem. Kiełbasę podsuszamy w temperaturze pokojowej z obiegiem powietrza.

    Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa jałowcowa Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować