Kiełbasa i jajko w cieście francuskim

0 (0 ocen)

Smaczne i błyskawiczne danie:)

Składniki:


  • 1 arkusz ciasta francuskiego
    450g mrożonego szpinaku
    4 białe kiełbasy parzone
    8 jajek
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
    2 łyżki chrzanu
    sól, pieprz
    olej
    jajko do smarowania

Kiełbasa i jajko w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo. Szpinak rozmrażamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju, do wyparowania wody. Dodajemy przyprawy i chrzan. Studzimy.
    2.
    3.
    4.
  • 2. Na środku arkusza ciasta francuskiego wykładamy 1/2 przygotowanego szpinaku. Na to układamy kiełbasę i jajka, wzdłuż, obok siebie. Przykrywamy pozostałym szpinakiem.
  • 3. Boki ciasta francuskiego nacinamy na paski (od miejsca, gdzie znajduje się szpinak). Paski zaplatamy na zmianę. Smarujemy rozmąconym jajkiem.
  • 4. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 25 minut, do zezłocenia ciasta.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy