Kiełbasa grillowa, parzona

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kiełbasa grillowa, parzona, łatwa w zrobieniu, bardzo smaczna, idealna na grilla jak i do pieczenia. Polecam.

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Surowiec na 4,63 kg farszu:

    Szynka wieprzowa 1,6 kg
    karczek 1,3 kg
    podgardle 83 dag
    wołowina 80 dag
    jelita wieprzowe 28-32 mm1,5 m /kg farszu
    woda zimna 5% w stosunku do masy mięsnej (200 ml)

    Przyprawy:

    sól warzona 18 g/kg (83 g)
    pieprz czarny 2 g/kg (9 g)
    majeranek 3 g/kg (14 g)
    czosnek 6 ząbków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Kiełbasa grillowa, parzona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kiełbasa grillowa, parzona. 1. Rozdrabnianie:

    Mięsa przed mieleniem myjemy w zimnej bieżącej wodzie, osuszamy papierowymi ręczniczkami.

    szynka wieprzowa przepuszczamy przez sito 13 mm
    karczek przepuszczamy przez sito 10 mm
    podgardle przepuszczamy przez sito 10 mm
    wołowina przepuszczamy przez sito 4 mm
  • Kiełbasa grillowa, parzona. 2. Mieszanie i nadziewanie:

    Zmielone mięsa mieszamy. Podczas mieszania dodajemy stopniowo sól z przyprawami i zimną wodą. Farsz wyrabiamy do momentu osiągnięcia odpowiedniej kleistości. Wyrobiony farsz przykrywamy i wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.
  • Kiełbasa grillowa, parzona. 3. W między czasie płuczemy i moczymy jelita w zimnej wodzie. Tak wyrobionym farszem nadziewamy jelita, odkręcamy kiełbaski około 12 centymetrowe. Kiełbasę surową możemy zamrażać, lub parzyć.
  • Kiełbasa grillowa, parzona. 4. Parzenie:

    Kiełbasę wkładamy do wody o temperaturze 80 stopni Celsjusza po włożeniu kiełbasy temperatura spadnie poniżej 80 stopni. Parzymy w 75 stopniach Celsjusza około 25 minut do momentu osiągnięcia wewnątrz kiełbasy temperatury 70 stopni Celsjusza. Sparzoną kiełbasę studzimy 10-20 sekund w zimnej wodzie, żeby jak ostygnie nie ściemniała.
  • Kiełbasa grillowa, parzona. 5. Smacznego!!!

Porady

Kiełbasę surową możemy zamrażać, piec na grillu lub parzyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować