Kiełbasa drobiowo - wieprzowa podsuszana

4.5 (194 ocen)

  • 40 godz.
  • Dla 7 osób
  • Średni

Kiełbasa zrobiona jest z mięsa kurczaka i indyczego z dodatkiem wieprzowego boczku, wędzona metodą w garnku, podsuszana.

  • 40 godz.
  • Dla 7 osób
  • Średni

Składniki:

  • Surowiec:

    mięso z ćwiartek kurczaka 1,6 kg
    mięso z udźca indyka 1,1 kg
    boczek wieprzowy bez skóry 0,9 kg

    Przyprawy i materiały pomocnicze:

    peklosól 18 g/kg mięsa z drobiu
    sól morska 18 g/kg do boczku
    czosnek granulowany 7 g/kg - 25 g
    pieprz biały tłuczony w moździerzu 2 g/kg - 7 g
    pieprz ziołowy 2 g/kg - 7 g
    kolender tłuczony w moździerzu 2 g/kg - 7 g
    woda 100 ml dodana podczas mieszania z przyprawami
    sos sojowy 8 łyżek
    jelita wieprzowe 28/30
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Kiełbasa drobiowo - wieprzowa podsuszana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kiełbasa drobiowo - wieprzowa podsuszana. 1. Peklowanie:

    Rozdrobnione mięsa peklujemy w osobnych pojemnikach. Pokrojone mięso z udźca indyka mieszamy z peklosolą i 4 łyżkami sosu sojowego. Kawałki mięsa z ćwiartek kurczaka mieszamy z peklosolą i sosem sojowym. Boczek mieszamy z solą warzoną. Peklujemy 24 godziny w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza.
  • Kiełbasa drobiowo - wieprzowa podsuszana. 2. Rozdrabnianie:

    mięso z ćwiartek kurczaka przepuszczamy przez sitko 12 mm
    mięso z udźca indyka kroimy w kostkę 2 cm
    boczek wieprzowy bez skóry przepuszczamy przez sitko 10 mm

    Farsz:

    Po 24 godzinach peklowania rozdrabniamy boczek i kawałki mięsa z ćwiartek kurczaka. Dodajemy wszystkie przyprawy z 100 ml zimnej wody, dokładnie wyrabiamy i wstawiamy ponownie na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie dodajemy jeszcze 100 ml wody i dokładnie wyrabiamy farsz.
  • Kiełbasa drobiowo - wieprzowa podsuszana. 3. Nadziewanie:

    Farszem napełniamy ścisło osłonki tworząc małe krążki kiełbasy.

    Osadzanie:

    Krążki kiełbasy wieszamy na kiju i osadzamy kilka godzin, możemy osuszyć wentylatorem. Do wędzenia w garnku kiełbasy muszą być ładnie osuszone.
  • Kiełbasa drobiowo - wieprzowa podsuszana. 4. Wędzenie:

    Wędzimy na zrębkach olcha/buk 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza.
  • Kiełbasa drobiowo - wieprzowa podsuszana. 5. Parzenie:

    Uwędzone kiełbasy parzymy w temperaturze 75 stopni 25 minut.
  • Kiełbasa drobiowo - wieprzowa podsuszana. 6. Studzenie i podsuszanie:

    Po parzeniu studzimy i podsuszamy powieszone na kiju.
  • Kiełbasa drobiowo - wieprzowa podsuszana. 7. Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa drobiowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować