Ketchup z cukinii

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Smaczny i domowy ketchup.

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg obranej cukinii
    1/2 kg cebuli
    3 papryki czerwone
    250 ml koncentratu pomidorowego
    1/2 szklanki octu
    1 szklanka cukru
    3 łyżki oleju
    garść soli
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka ostrej papryki
    1 łyżka ziół prowansalskich
    0,5 łyżeczki pieprzu

Ketchup z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię, cebulę, paprykę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zasypać wszystko solą i odstawić na 10 godzin. Po tym czasie warzywa przełożyć do garnka i gotować bez przykrycia przez 60 min. Dodać cukier, ocet, olej, koncentrat i wszystkie przyprawy. Gotować wszystko przez 30 min. Na koniec wszystko zmiksować. Gorący ketchup przekładać do słoików i pasteryzować przez 15 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy