Ketchup domowy

0 (0 ocen)

Idealny smak cukinii, marchwi i pomidora w połączeniu z przyprawami. Idealny przecier dla ludzi lubiących naturalne składniki.

Składniki:

  • 2 cukinie
    2 marchewki grubsze
    3 cebule duże
    2 papryki czerwone
    6 łyżek oleju
    2 słoiczki koncentratu pomidorowego
    10 łyżek cukru
    10 łyżek octu
    1 łyżka płaska papryki chilii
    1 op. carry

Ketchup domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieramy ze skóry, z cukinie wybieramy miąższ. Tniemy na paski i wszystkie warzywa wrzucamy do gara. Zalewamy wodą, dodajemy 2 łyżki wegety i dusimy na małym ogniu, aż warzywa nie będą miękkie.
  • 2. Po ugotowaniu i ostudzeniu warzywa miksujemy na papkę i dodajemy przyprawy, delikatnie łyżka wymieszać i dodajemy olej, ocet, koncentraty. Mieszamy wszystko i wstawiamy na mały ogień i gotujemy przez 5 minut.
  • 3. Ugotowany ketchup ostawiamy do wystygnięcia i następnie nakładamy do słoików.

Porady

Jeśli chcemy by ketchup dłużej utrzymał się w słoikach, należy słoiki wygotować i odstawić do wystygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy