Keks z białek

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jeśli zostały Wam białka z wielkanocnych bab to na ten weekend koniecznie musicie upiec keks na samych białkach z dodatkiem mielonych orzechów i bakalii. Pyszny, wilgotny, delikatny, puszysty. Chyba najlepszy sposób na wykorzystanie białek :) U mnie w domu będzie jeszcze nie raz pieczony :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 białek (z dużych jajek)
    1/2 szklanki cukru
    1/3 szklanki oleju
    1 lekko zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki pokrojonych bakalii (skórka pomarańczowa, daktyle, śliwki)
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Keks Bezy

Keks z białek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Wlać olej, krótko zmiksować. Wsypać mąkę, mielone orzechy i pokrojone bakalie, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do formy keksowej o wymiarach 21x9 cm (mierząc dno). Wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Białka Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować