Keks z bakaliami cioci Klary

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Tradycyjny, rodzinny przepis

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    4 jajka
    150 gramów masła
    300 gramów mąki pszennej
    100 gramów cukru
    Pół szklanki rodzynek
    2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
    1 łyżka skórki cytrynowej
    3 łyżki spirytusu
    Ekstrakt waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    80 gramów deserowej czekolady
    5 łyżek mleka
    1 łyżka oleju rzepakowego
    Wiórki kokosowe
    Dodatkowo:
    Bułka tarta i masła do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Keks

Keks z bakaliami cioci klary - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakalie zalewam wrzątkiem, odcedzam. Następnie dodaję do nich spirytus, odstawiam.
    Rozgrzewam piekarnik do 190 stopni.
    Białka oddzielam od żółtek, ubijam je na sztywną pianę.
    Masło ucieram razem z cukrem i wanilią na jasny krem, partiami dodaję żółtka, nie przerywając ucierania. Do jajecznej masy delikatnie dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia, miksuję. Na koniec dodaję ubitą pianę, oraz namoczone bakalie. Bardzo delikatnie mieszam.
    Keksówkę smaruję masłem, wysypuję bułką tartą, wylewam ciasto, przecinam z wierzchu nożem=dzięki temu nie popęka.
    Keks piekę 45-50 minut w 190 stopniach z termobiegiem.
    Rozpuszczam czekoladę z razem z mlekiem i olejem, smaruję nią wystudzone ciasto. Posypuję wierzch wiórkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować