Keks z bakaliami cioci klary - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakalie zalewam wrzątkiem, odcedzam. Następnie dodaję do nich spirytus, odstawiam.
Rozgrzewam piekarnik do 190 stopni.
Białka oddzielam od żółtek, ubijam je na sztywną pianę.
Masło ucieram razem z cukrem i wanilią na jasny krem, partiami dodaję żółtka, nie przerywając ucierania. Do jajecznej masy delikatnie dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia, miksuję. Na koniec dodaję ubitą pianę, oraz namoczone bakalie. Bardzo delikatnie mieszam.
Keksówkę smaruję masłem, wysypuję bułką tartą, wylewam ciasto, przecinam z wierzchu nożem=dzięki temu nie popęka.
Keks piekę 45-50 minut w 190 stopniach z termobiegiem.
Rozpuszczam czekoladę z razem z mlekiem i olejem, smaruję nią wystudzone ciasto. Posypuję wierzch wiórkami.
Komentarze