• 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na keks. Pyszne ciasto ucierane z dużą ilością bakalii. Można użyć
gotowej mieszanki, lub skomponować swoją, dodając to co lubimy. Keks zachowuje
świeżość przez kilka dni.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
    1 szklanka cukru
    szczypta soli
    5 jajek
    2 szklanki mąki pszennej tortowej (moja szklanka ma 230 ml.)
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    300 g. dowolnych bakalii (u mnie suszone śliwki, suszone morele,
    suszona żurawina, płatki migdałów, rodzynki, orzechy włoskie
    i laskowe, płatki migdałów)
    Lukier:
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżka kakao
    2,5 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Keks Desery

Keks - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Keks 1. Na początek, przygotować bakalie. Większe owoce, takie jak śliwki i morele,
    pokroić na mniejsze kawałki. Orzechy również pokroić.
    Wszystkie bakalie wsypać do miski. Dodać obie mąki i proszek do pieczenia.
    Wszystko razem wymieszać. Tak żeby bakalie były obtoczone mąką.
  • Keks 2. Margarynę utrzeć z cukrem i szczyptą soli.
    Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając.
    Kiedy masa będzie gładka, wsypać bakalie z mąką. Wymieszać łyżką.
    Tak przygotowane ciasto, przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Keks 3. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 1 godzinę i 10 minut.
    Wystudzone ciasto polukrować.
    Przygotować lukier. Cukier puder i kakao wymieszać. Dodać mleko i mieszać
    do uzyskania gładkiego lukru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować