KEKS

4.99 (195 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Keks ewidentnie kojarzy się ze świętami… Obłędnie pachnie pomarańczą, masłem i prawdziwą wanilią. Polany lukrem prezentuje się przepięknie na stole. Wiem… Nie jest to najlżejsze ciasto, bo na 500 g mąki przypada aż 500 g siekanych bakalii ale uwierzcie – docenicie jego smak… Przed połączeniem bakalii z masą, mieszam je z mąką po to aby wchłonęła nadmiar wilgoci a bakalie nie opadły na sam spód keksówki… Na wierzchu oczywiście pękło.Nie wiem czy to moja wina czy to specyfika ciasta… Nie martwię się, bo smak przewyższa jego niedoskonałości...

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki*:
    – 500 g mąki pszennej + 1 łyżka do obtoczenia bakalii
    – 500 g posiekanych bakalii (rodzynki, żurawina, morele, orzechy włoskie, kandyzowana skórka
    pomarańczowa)
    – 200 g masła (w temperaturze pokojowej)
    – 200 g przesianego cukru pudru
    – 5 jaj w temperaturze pokojowej
    – 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    – 1/3 szklanki mleka
    – ziarenka z połowy laski wanilii

    *Podane składniki wystarczają na keksówkę o wymiarach 11x31 cm.
Wystaw ocenę:

4.99 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Keks - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • KEKS 1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni z włączoną funkcją grzania góra – dół. Bakalie wymieszać z łyżką mąki (duże bakalie np. morele czy orzechy posiekać tak aby miały mniej więcej taką samą wielkość). Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Masło połączyć z cukrem pudrem i miksować około 5 minut na jasną i puszystą masę. Po tym czasie dodawać po jednym jajku i cały czas miksować. Następnie wlać mleko oraz ziarenka wanilii. Do tak przygotowanej masy dodawać po jednej łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia (cały czas miksować do połączenia wszystkich składników). Na sam koniec do masy keksowej dodać bakalie i dokładnie ciasto wymieszać łyżką (masa będzie bardzo gęsta dlatego mikser sobie z nią nie poradzi). Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 1 godzinę. Keks polać lukrem i bakaliami albo posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować