Kefirowe muffinki z rabarbarem i kokosową kruszonką

4.49 (142 ocen)

Muffinki za sprawą kefiru są wyjątkowo wilgotne, a kokosowa nutka świetnie współgra z kwaskowatym rabarbarem.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 jajka
    1 szkl kefiru
    1/2 szkl oleju
    220 g cukru
    1 3/4 szkl mąki pszennej tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki wiórków kokosowych
    150 g rabarbaru

    Kruszonka:
    25 g masła
    50 g mąki pszennej tortowej
    30 g cukru
    2 łyżki wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

4.49 (142 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki Kruszonka

Kefirowe muffinki z rabarbarem i kokosową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruszonka: Wszystkie składniki wyrobić palcami na kruszonkę. Wstawić do lodówki.
  • 2. Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka, olej i kefir powinny być wyjęte z lodówki minimum na 2 godziny przed użyciem. Rabarbar obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Jajko roztrzepać w misce, dodać olej oraz kefir, wymieszać. Do innego naczynia przesiać mąkę, proszek do pieczenia oraz dodać cukier i wiórki kokosowe. Mokre składniki przelać do suchych i za pomocą łyżki krótko wymieszać do połączenia.
  • 3. Masę nałożyć do 3/4 wysokości papilotek. Do ciasta wcisnąć po kilka kawałków rabarbaru i posypać kruszonką. Piec w 180 st.C przez ok. 20-25 minut do tzw. suchego patyczka. Babeczki są gotowe, gdy z piekarnika wydobywa się piękny zapach ;). Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Smacznego!

Porady

Przepis na ok. 12 sztuk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kefir Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować