KECZUP Z DYNI

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Keczup z dyni jest świetnym zamiennikiem kupnego keczupu. Możemy go dodawać także do różnych dań z makaronem lub ryżem. Polecam.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 3kg wydrążonej i obranej dyni
    - 1kg wydrążonej czerwonej papryki
    - 1kg obranej cebuli
    - 3 płaskie łyżki soli.

    ZALEWA:
    - 300ml octu jabłkowego
    - 700g cukru
    - 650g koncentratu pomidorowego
    - 5 ząbków czosnku
    - 1 łyżka papryki ostrej
    - 2 łyżki papryki wędzonej słodkiej
    - 2 łyżki bazylii
    - 2 łyżki oregano
    - 1 łyżka curry.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ketchupy Sosy

Keczup z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dynia w kostkę 1. Dynię pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, zasypać 2 łyżkami soli i odstawić na 2 godziny.
  • papryka i cebula 2. Paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka, przełożyć do drugiego garnka, zasypać 1 łyżką soli i odstawić na 2 godziny.
  • 3. Po tym czasie wszystkie warzywa gotować do miękkości.
  • 4. Ugotowane warzywa przełożyć do jednego dużego garnka i zblendować. Dodać składniki zalewy, gotować 30 minut.
  • 5. Gorący keczup przelać do wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem do ostygnięcia.

Porady

Keczup przechowywać w chłodnym miejscu. Wychodzi ok. 4.5l keczupu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Dynia Ketchup Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować