Keczup z cukinii

4.25 (290 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min
  • Dla 5 osób

Ketchup z cukinii jest pyszny i dość ostry w smaku i do wszystkiego się nadaje, najlepiej do pizzy ;)

  • 50 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • -1,5 kg cukinii
    -0,5 kg cebuli
    -sól
    -0,5 kg cukru
    -1 łyżeczka papryki słodkiej
    -1 płaska łyżeczka papryki ostrej
    -2 koncentraty pomidorowe
    -1 szklanka octu 6% lub 1/2 szklanki octu 10%
Wystaw ocenę:

4.25 (290 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ketchupy

Keczup z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię i cebulę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub poszatkować.
    Cukinię i cebulę zasolić garścią soli i zostawić na 6 godzin.
  • 2. Po 6 godzinach dodać 0,5 kg cukru i gotować 20 minut, mieszając by się nie przypaliło.
  • 3. Po 20 minutach dodać słodką, ostrą paprykę, pieprz, koncentraty i ocet.
    Całość gotować 10 minut, po tym czasie wziąć blender i wszystko zblendować na jednolitą masę.
  • 4. Gorące nalewać do słoików, postawić do góry dnem. Nie trzeba zagotowywać.

Porady

Można dodać papryczkę chili zamiast ostrej ale to w mniejszych ilościach no chyba że ktoś lubi bardzo pikantne. 

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Ketchup

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować