keczup paprykowy

4.28 (215 ocen)

  • 45 min

Jest to idealny dodatek dla zwolenników papryki do wszelkiego rodzaju mięs, sosów czy do kanapek.

  • 45 min

Składniki:

  • - 3 kg papryki czerwonej
    - 2 małe papryczki chilli
    - 1 łyżka soli
    - 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
    - 0,5 szklanki oleju
    - 0,5 kg cukru
    - szklanka octu 10%
    - 3 koncentraty pomidorowe 20g
    - 2 główki czosnku
    - 3 liście laurowe
Wystaw ocenę:

4.28 (215 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Keczup paprykowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umytą i oczyszczoną paprykę zmielić w maszynce.
  • gotowanie 2. W garnku zagotować razem: olej, cukier, sól, ocet, przyprawę i zmieloną paprykę. Gotować przez 15 min. Następnie dodać koncentraty pomidorowe, zmielony czosnek i liście laurowe. Zagotować.
  • gotowy ketchup w słoiczkach 3. Gotowy, wrzący keczup nalać do niewielkich słoiczków, dobrze zakręcić i postawić na 2 godziny do góry nogami, aby się zamknęły.

Porady

Taki ketchup możemy przechowywać w chłodnym miejscu nawet kilka miesięcy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Ketchup Przecier pomidorowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować