Kawowe ciasto z rodzynkami dla dorosłych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Kiedy białka są ubite stopniowo nie przerywając ubijania, dodajemy 2 szklanki cukru. Ubijamy do czasu aż cukier się rozpuści, następnie nadal ubijając dodajemy po jednym żółtku. Gdy masa jest ubita dodajemy obie mąki i kawę.Mieszamy delikatnie łyżką taj, by kawa się nie rozpuściła. Przelewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 170 stopniach ok 35-40 minut. o upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy na 2 blaty.
masa.
dzień wcześniej rodzynki zalewamy spirytusem.
miksujemy masło z cukrem na puszystą masę, dodajemy masę kajmakową i kawę oraz alkohol odsączony z rodzynek.
pierwszy blat nasączamy połową ponczu( wodę mieszamy z cukrem i sokiem z cytryny) wykładamy połowę kremu, przykrywamy drugim blatem , lekko dociskamy,nasączmy pozostałym ponczem. Wykładamy pozostały krem, następnie wykładamy rodzynki. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy wierzch ciasta.. Ciasto odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.
Porady
Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia, prze kilka godzin trzeba trzymać je w lodówce aby masa stężała.
Komentarze