Kawowa Stefania

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gdy byłam mała, bardzo mi smakował ten deser. Teraz robię go już sama.

Składniki:

  • ● 1 l mleka
    ● 1 szkl. cukru
    ● kostka margaryny
    ● 1 szkl. kaszy manny
    ● łyżka kakao
    ● cukier waniliowy
    ● 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    ● 2 łyżki wiórków kokosowych
    ● 10 dag rodzynek
    ● 5 op. herbatników

Kawowa stefania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotowujemy
    z margaryną i cukrami.
    Następnie cały czas
    mieszając, stopniowo
    wsypujemy kaszę
    mannę. Gdy zgęstnieje,
    dodajemy kakao
    i kawę. Dokładnie
    mieszamy.
    Zdejmujemy z ognia.
    Wsypujemy
    rodzynki i wiórki.
  • 2. Blachę o wymiarach
    20x32 cm wykładamy ciasno herbatnikami.
    Wylewamy gorącą masę,
    wierzch wyrównujemy. Przykrywamy
    resztą herbatników,
    lekko dociskając. Odstawiamy
    do wystygnięcia.

Porady

Stefanię możemy udekorować polewą czekoladową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2011

Komentarze

Podobne przepisy