Kawałki kurczaka w sosie barbecue i whisky

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne, soczyste kawałki kurczaka o niebanalnym smaku. Idealne na obiad oraz kolację

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kawałki kurczaka: 8 sztuk
    - czosnek: 2 ząbki
    - przyprawa do kurczaka: 1 łyżeczka
    - majeranek: 1 łyżeczka
    - sos barbecue: 5 łyżek
    - whisky: 2 łyżki
    - oliwa: 5 łyżek

Kawałki kurczaka w sosie barbecue i whisky - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawałki kurczaka myjemy i osuszamy. Przyprawę do kurczaka mieszamy z oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, alkoholem i ziołami. Pozostawiamy w lodówce na minimum 15min, a najlepiej na około godzinę.
  • 2. Zamarynowane mięso wyjmujemy z lodówki. Kawałki kurczaka zawijamy wszystkie razem w folię aluminiową lub wkładamy do rękawa foliowego i kładziemy na blasze lub w naczyniu do zapiekania.
  • 3. Pieczemy około godziny w temperaturze 200 stopni. Około 15 min przed wyciągnięciem odchylamy folię, aby skórka się przypiekła.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy