kawa z syropem piernikowym

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pyszna kawa z domowej roboty syropem piernikowym. Jest pyszny, błyskawicznie się go przygotowuje. Przed świętami, jesienią i zimą warto ogrzewać duszę przyjemną wonią przypraw korzennych.

  • 15 min

Składniki:

  • - świeżo zaparzona kawa ( bez fusów) : 200 ml
    - śmietana 30 % : 200 ml
    - pianki marshmallow : 4-6 sztuk

    syrop piernikowy :
    - miód naturalny 4-6 łyżek
    - cukier brązowy : 2 - 3 łyżki
    - cynamon : 2 łyżki
    - mielony kardamon : 0,5 łyżeczki
    - przyprawa do piernika : 1 łyżeczka
    - woda przegotowana : 200 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje

Kawa z syropem piernikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondlu z wodą rozpuścić miód i brązowy cukier, dodać przyprawy, wymieszać dokładnie. Gotować, aż syrop zacznie gęstnieć. Zmniejszyć ogień , gdy syrop zacznie podchodzić do góry. Zdjąć z ognia. Wystudzić. Przelać do słoika.
  • 2. Śmietanę ubić mikserem na sztywno.
  • 3. Świeżo zaparzoną kawę, najlepiej z ekspresu osłodzić syropem piernikowym ( według uznania). Dodać łyżkę bitej śmietany i pianki marshmallow. Podawać gorącą, najlepiej z dodatkiem kilku domowych pierników.

Porady

Pianki marshmallow można zastąpić tartą gorzką czekoladą. Syrop można trzymać w lodówce przez kilka dni. Takim syropem można polać tez naleśniki, jaglankę, a nawet lody. To wersja bardzo słodka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować