Kawa na zimno, czyli cold brew coffee

2 (4 ocen)

  • 24 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dzisiaj przepis na kawę na zimno i bynajmniej nie jest to kawa schłodzona. Bardzo często cold brew coffee nazywana jest kawą parzoną na zimno.
Nie jest to prawidłowe określenie, bo wydźwięk słowa parzona jest zupełnie inny. Kawa parzona wymaga gorącej wody. Różnica pomiędzy tą kawą, a innymi jest taka, że kawę mielimy i zalewamy zimną wodą. Początkowo kawa będzie się unosić, ale po dłuższym czasie opadnie na dno. Taka kawa różni się w smaku od kawy zalanej gorącą wodą. Jest wyrazista w smaku, mniej gorzka. Jest również bardzo aromatyczna, a jej kwasowość jest mniejsza niż kawy parzonej.
Przygotowanie kawy na zimno tym sposobem jest proste, jednak wymaga długiego kilkunastogodzinnego czasu, ale warto poczekać.

  • 24 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 80 g kawy ziarnistej
    1 litr zimnej wody
    200 -300 ml mleka
    kostki lodu
Wystaw ocenę:

2 (4 ocen)

Zobacz również:

Napoje Kawy

Kawa na zimno, czyli cold brew coffee - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cold brew coffee 1. Kawę grubo mielimy. Wsypujemy do dużego słoika. Zalewamy zimną wodą o temperaturze pokojowej. Odstawiamy na 12 do 24 godzin w chłodne miejsce.
  • Cold brew coffee 2. Kawę przelewamy przez filtr do kawy lub przez gazę rozłożoną na sicie.
  • Cold brew coffee 3. Gotową kawą napełniamy szklanki do wysokości 2/3. Dodajemy kostki lodu i wlewamy mleko.

Porady

Czas maceracji kawy w zimnej wodzie zależy od stopnia jej zmielenia. Kawa powinna być grubo mielona w młynku. W zależności od upodobań możemy zamiast mleka użyć wody do rozcieńczenia kawy i dodać cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować