Przepisy Online
Dzisiaj przepis na kawę na zimno i bynajmniej nie jest to kawa schłodzona. Bardzo często cold brew coffee nazywana jest kawą parzoną na zimno.
Nie jest to prawidłowe określenie, bo wydźwięk słowa parzona jest zupełnie inny. Kawa parzona wymaga gorącej wody. Różnica pomiędzy tą kawą, a innymi jest taka, że kawę mielimy i zalewamy zimną wodą. Początkowo kawa będzie się unosić, ale po dłuższym czasie opadnie na dno. Taka kawa różni się w smaku od kawy zalanej gorącą wodą. Jest wyrazista w smaku, mniej gorzka. Jest również bardzo aromatyczna, a jej kwasowość jest mniejsza niż kawy parzonej.
Przygotowanie kawy na zimno tym sposobem jest proste, jednak wymaga długiego kilkunastogodzinnego czasu, ale warto poczekać.
2 (4 ocen)
Porady
Czas maceracji kawy w zimnej wodzie zależy od stopnia jej zmielenia. Kawa powinna być grubo mielona w młynku. W zależności od upodobań możemy zamiast mleka użyć wody do rozcieńczenia kawy i dodać cukru.
Komentarze