Kaukaska adżika

4.43 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Od kiedy jadamy ten rewelacyjny gruziński sos, przeziębienia omijają moją rodzinę szerokim łukiem.Przekonałem do niego nawet dzieci, które nie chciały tknąć czosnku.

Składniki:

  • ● 1 kg słodkiej papryki
    ● 1/2 kg ostrej papryki
    ● 25 dag czosnku (ok. 8 główek)
    ● 2-3 duże cebule
    ● 4-5 pomidorów
    Przyprawy:
    ● 1/2 szkl. zmielonej kolendry
    ● łyżeczka kozieradki
    ● 1/2 szkl. octu winnnego
    ● szczypta soli
    ● 2 łyżeczki cukru
Wystaw ocenę:

4.43 (149 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kaukaska adżika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa myjemy, obieramy,
    z papryk usuwamy gniazda
    nasienne, pomidory polewamy wrzącą wodą i od razu obieramy
    ze skórki.
  • 2. Warzywa kroimy na mniejsze
    kawałki i przepuszczamy
    przez maszynkę do mięsa do
    sporej miski. Następnie dodajemy
    wszystkie przyprawy
    i dokładnie mieszamy drewnianą
    łyżką. Sos przekładamy do
    słoików.

Porady

Sos przechowujemy w słoikach w lodówce, ale go nie pasteryzujemy. Z powodzeniem można nim zastąpić keczup. Zawarta w nim duża ilość czosnku działa jak naturalny antybiotyk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować