Kaszotto z kurczakiem i szpinakiem

4.5 (177 ocen)

  • 30 min

Opcja na szybki i pyszny obiad- kasza gryczana w formie kaszotto z kurczakiem, porem i szpinakiem – bardzo polecam!

  • 30 min

Składniki:

  • 200 g kaszy gryczanej
    3 ząbki czosnku
    biała część pora (jeśli jest bardzo mały to x2)
    2 piersi z kurczaka
    sól, pieprz, suszone oregano
    1 i 1/3 szklanki wody
    3 łyżki sosu sojowego
    łyżka octu balsamicznego
    100 g świeżego szpinaku
    oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaszotto z kurczakiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na większej patelni (jeśli takiej nie mamy możemy użyć garnka) podgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażamy posiekany czosnek przez minutę. Dodajemy pokrojonego w paseczki pora, solimy i smażymy mieszając od czasu do czasu, tak, aby, czosnek się nie przypalił, przez około 5 minut.
  • 2. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Wrzucamy na patelnię z porami i obsmażamy z każdej strony.
  • 3. Kiedy kurczak jest już podsmażony wsypujemy suchą kaszę gryczaną i smażymy przez 2 minuty ciągle mieszając. Wlewamy wodę, sos sojowy i ocet i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem około 15 minut.
  • 4. Następnie dodajemy opłukany i porwany na części szpinak i dusimy kolejne 5 minut lub do momentu, aż woda odparuje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Kasza gryczana Kurczak Por Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować