Opcja na szybki i pyszny obiad- kasza gryczana w formie kaszotto z kurczakiem, porem i szpinakiem – bardzo polecam!
30 min
Składniki:
200 g kaszy gryczanej
3 ząbki czosnku
biała część pora (jeśli jest bardzo mały to x2)
2 piersi z kurczaka
sól, pieprz, suszone oregano
1 i 1/3 szklanki wody
3 łyżki sosu sojowego
łyżka octu balsamicznego
100 g świeżego szpinaku
oliwa z oliwek
Kaszotto z kurczakiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na większej patelni (jeśli takiej nie mamy możemy użyć garnka) podgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażamy posiekany czosnek przez minutę. Dodajemy pokrojonego w paseczki pora, solimy i smażymy mieszając od czasu do czasu, tak, aby, czosnek się nie przypalił, przez około 5 minut.
2.Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Wrzucamy na patelnię z porami i obsmażamy z każdej strony.
3.Kiedy kurczak jest już podsmażony wsypujemy suchą kaszę gryczaną i smażymy przez 2 minuty ciągle mieszając. Wlewamy wodę, sos sojowy i ocet i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem około 15 minut.
4.Następnie dodajemy opłukany i porwany na części szpinak i dusimy kolejne 5 minut lub do momentu, aż woda odparuje.
Komentarze