Kaszotto z grzybami leśnymi

4.47 (188 ocen)

  • 40 min

Kaszotto to smaczne , sycące i proste danie, które idealnie nadaje się na jesienne i zimowe dni.

  • 40 min

Składniki:

  • 200 g kaszy jęczmiennej
    250 g grzybów leśnych
    1 l bulionu
    150 ml białego wina
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki masła klarowanego
    1 łyżka masła śmietankowego
    50 g tartego twardego żółtego sera
    natka pietruszki
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.47 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaszotto z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Podlewamy bulionem gdy kasza wchłonie płyn 1. W głębokiej patelni na łyżce masła klarowanego zeszklić cebulę i czosnek, a następnie dodać kaszę. Wymieszać i wlać wino, gdy wino odparuje wlać szklankę bulionu, wymieszać, gdy kasza wchłonie płyn doleć kolejną porcję bulionu, czynność powtarzać aż kasza będzie miękka.
  • podsmażamy grzyby 2. Na osobnej patelni podsmażyć na maśle klarowanym pokrojone grzyby ( poza sezonem ja używam mrożonych).
  • Gotowe kaszotto 3. Gdy kasza będzie już miękka należy dodać do niej grzyby, podgrzewać jeszcze kilka minut, doprawić do smaku, dodać masło śmietankowe, ser i pietruszkę.

Porady

Jeśli chcemy skrócić czas przygotowania dania, to możemy kaszę namoczyć kilka godzin wcześniej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować