Przepis dostałam od teścia, w jego rodzinie sporo masarzy było, teraz emerytowani dzielą się swoją wiedzą.
3 godz.
Składniki:
•1 kg Serca wieprzowego
•1/2kg wątroby wieprzowej (można użyć mniej)
•1/2 kg podgardla lub boczku surowego
•20dkg słoniny
•majeranek do smaku
•2-3 ząbki czosnku
•sól, pieprz do smaku
•jelita ( u nas naturalne)
•2 szklanki krwi wieprzowej
•1kg kaszy jęczmiennej
Kaszanka własnej produkcji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Serce, wątrobę, podgardle płuczemy, usuwamy zbędne błony, następnie do wysokiego garnka wkładamy serce, gotujemy do miękkości. W połowie czasu gotowania dodajemy 3/4 podgardla lub boczku, resztę kroimy w kostkę i podsmażamy.
2.W między czasie jelita jeśli macie w solance przekładamy do miski z wodą i odrobiną octu. Wypłukujemy w ten sposób nadmiar soli.
3.Wyciągamy wszystko z garnka, czyli serce wątróbkę, podgardle
4.Przyprawiam wywar na końcu solą i pieprzem.
5.Kasze gotujemy w wywarze - 2 części wywaru, 1 część kaszy.
6.Wątrobę, podgardle, serce mielimy razem ze słoniną
7.Do gorącej kaszy dodajemy krew, następnie dodajemy resztę składników, przeprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem, dodajemy także czosnek - możemy przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.
8.Powstałą masę wkładamy do nadziewarki, jelita nakładamy na trzon wspomnianej wcześniej nadziewarki i nadziewamy jelita kaszanką. Końcówki możemy związać nitką lub wykałaczką, jeśli ktoś potrafi ;)
9.Następni rozdzielamy zwijając na mniejsze części, tak aby powstały "kiełbaski".
10.10.Parzymy kaszankę we wrzątku około 40 minut - nie gotujemy. Osuszamy
Komentarze