Kaszanka własnej produkcji

4.48 (195 ocen)

  • 3 godz.

Przepis dostałam od teścia, w jego rodzinie sporo masarzy było, teraz emerytowani dzielą się swoją wiedzą.

  • 3 godz.

Składniki:

  • •1 kg Serca wieprzowego
    •1/2kg wątroby wieprzowej (można użyć mniej)
    •1/2 kg podgardla lub boczku surowego
    •20dkg słoniny
    •majeranek do smaku
    •2-3 ząbki czosnku
    •sól, pieprz do smaku
    •jelita ( u nas naturalne)
    •2 szklanki krwi wieprzowej
    •1kg kaszy jęczmiennej
Wystaw ocenę:

4.48 (195 ocen)

Zobacz również:

Kaszanka Przetwory Dania mięsne Ser

Kaszanka własnej produkcji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Serce, wątrobę, podgardle płuczemy, usuwamy zbędne błony, następnie do wysokiego garnka wkładamy serce, gotujemy do miękkości. W połowie czasu gotowania dodajemy 3/4 podgardla lub boczku, resztę kroimy w kostkę i podsmażamy.
  • 2. W między czasie jelita jeśli macie w solance przekładamy do miski z wodą i odrobiną octu. Wypłukujemy w ten sposób nadmiar soli.
  • 3. Wyciągamy wszystko z garnka, czyli serce wątróbkę, podgardle
  • 4. Przyprawiam wywar na końcu solą i pieprzem.
  • 5. Kasze gotujemy w wywarze - 2 części wywaru, 1 część kaszy.

  • zmielone podgardle słonina wątroba serce 6. Wątrobę, podgardle, serce mielimy razem ze słoniną
  • kasza z krwią 7. Do gorącej kaszy dodajemy krew, następnie dodajemy resztę składników, przeprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem, dodajemy także czosnek - możemy przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.
  • 8. Powstałą masę wkładamy do nadziewarki, jelita nakładamy na trzon wspomnianej wcześniej nadziewarki i nadziewamy jelita kaszanką. Końcówki możemy związać nitką lub wykałaczką, jeśli ktoś potrafi ;)
  • przed parzeniem 9. Następni rozdzielamy zwijając na mniejsze części, tak aby powstały "kiełbaski".
  • parzenie 10. 10.Parzymy kaszankę we wrzątku około 40 minut - nie gotujemy. Osuszamy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Mięso Podgardle Wątróbka wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować