Kasza jęczmienna z grzybami leśnymi

4.5 (169 ocen)

  • 45 min

Może posłużyć jako dodatek do mięs lub samodzielne danie

  • 45 min

Składniki:

  • - 3/4 szklanki suchej kaszy jęczmiennej
    - niewielki woreczek mrożonych grzybów leśnych (można zastąpić namoczonymi grzybami suszonymi, lub ostatecznie - pieczarkami)
    - 2 szklanki bulionu warzywnego (u mnie z kostki)
    - 2 ząbki czosnku
    - 2 spore cebule
    - sos pieczeniowy - może być z torebki, ewentualnie soser lub gotowy sos ze słoika
    - sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kasza jęczmienna z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni podsmażamy czosnek z cebulą, kiedy się zeszklą - dorzucamy suchą kaszę i podlewamy bulionem - postępujemy tutaj jak z klasycznym risottem - dolewamy po trochu i uzupełniamy kiedy kasza wchłonie płyn. Kiesy kasza solidnie już napęcznieje - dorzucamy grzyby, mieszamy wszystko razem i doprawiamy. W szklance rozpuszczamy sos pieczeniowy i wlewamy go do kaszy, kiedy sos zgęstniej a kasza będzie miękka - danie będzie gotowe.

Porady

Zamiast kaszy jęczmiennej można użyć każdej innej kaszy - pęczaku lub kaszy perłowej czy gryczanej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować