Może posłużyć jako dodatek do mięs lub samodzielne danie
45 min
Składniki:
- 3/4 szklanki suchej kaszy jęczmiennej
- niewielki woreczek mrożonych grzybów leśnych (można zastąpić namoczonymi grzybami suszonymi, lub ostatecznie - pieczarkami)
- 2 szklanki bulionu warzywnego (u mnie z kostki)
- 2 ząbki czosnku
- 2 spore cebule
- sos pieczeniowy - może być z torebki, ewentualnie soser lub gotowy sos ze słoika
- sól i pieprz
Kasza jęczmienna z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni podsmażamy czosnek z cebulą, kiedy się zeszklą - dorzucamy suchą kaszę i podlewamy bulionem - postępujemy tutaj jak z klasycznym risottem - dolewamy po trochu i uzupełniamy kiedy kasza wchłonie płyn. Kiesy kasza solidnie już napęcznieje - dorzucamy grzyby, mieszamy wszystko razem i doprawiamy. W szklance rozpuszczamy sos pieczeniowy i wlewamy go do kaszy, kiedy sos zgęstniej a kasza będzie miękka - danie będzie gotowe.
Porady
Zamiast kaszy jęczmiennej można użyć każdej innej kaszy - pęczaku lub kaszy perłowej czy gryczanej.
Komentarze