Kasza jaglana zapiekana ze szpinakiem i fetą

4.49 (142 ocen)

  • 60 min

Kasza jaglana,szpinak-to zdrowie na talerzu.Taka zapiekanka nie tylko ładnie wygląda...również wspaniale smakuje.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
    2,5 szklanki wody+wrzątek do zalania kaszy w celu pozbycia się goryczki
    1 opakowanie swieżego szpinaku( u mnie 400 g)
    20 dkg serka koziego
    4 łyżki jogurtu greckiego
    1 średniej wielkości cebula
    4 ząbki czosnku
    suszony koperek
    sól i pieprz do smaku
    1/2 kostki sera feta
    olej lub oliwa
Wystaw ocenę:

4.49 (142 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kasza jaglana zapiekana ze szpinakiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kasza jaglana zapiekana ze szpinakiem i fetą 1. Szpinak opłukać,zalać wodą,zagotować,odlać nadmiar wody.Cebulę drobno posiekać,wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę,zrumienić.Do zrumienionej cebuli dodać podgotowany szpinak,przeciśnięte ząbki czosnku,koperek(ilość według uznania).serek kozi.Wszystko dusić jakieś 5-10 minut.Pod koniec dolać jogurt grecki, doprawić do smaku solą i pieprzem.Kaszę jaglaną zalać wrzątkiem,odstawić na 2 min,a następnie odcedzić.Ponownie zalać wodą i gotować,lekko osoloną, na małym ogniu przez ok.20 min.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem,na spód nałożyć 1 część ugotowanej kaszy jaglanej,na nią nałożyć 1 część szpinaku,potem znowu kaszę i ponownie szpinak.Całość posypać pokruszoną fetą i suszonym (albo świeżym) koperkiem.Zapiekać przez ok.30-40 min w 180 C.Podawać na ciepło lub na zimno( na zimno ładnie się kroi). Polecam i smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować