Kasza jaglana zapiekana z jabłkami i cynamonem

4.97 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Wyborna i rozgrzewająca kasza jaglana zapiekana z jabłkami i cynamonem, wprost idealna na jesienne dni! Smakuje i wygląda jak jabłecznik. Jest dziecinnie prosta w przygotowaniu, tania oraz zdrowa i przepyszna!

Składniki:

  • (blaszka 23cm)
    -150g kaszy jaglanej
    -300ml mleka roślinnego/wody
    -1,5 szklanki duszonych jabłek z cynamonem
    -1 łyżka masła klarowanego/oleju kokosowego
    -2-3 łyżki ksylitolu
Wystaw ocenę:

4.97 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery Zapiekanki

Kasza jaglana zapiekana z jabłkami i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1gitv6w 1. -kaszę prażymy w suchym garnuszku, zalewamy płynem, dodajemy słodzik i gotujemy do miękkości
    -kaszę odstawiamy na bok aby lekko przestygła
    -blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy 2/3 kaszy jaglanej i uklepujemy aby się ładnie wyrównała na dnie blaszki
    -nakładamy duszone jabłka, a na to resztę kaszy jaglanej
    -na wierzchu nakładamy tłuszcz
    -piekarnik rozgrzewamy do 180C
    -pieczemy 30minut i studzimy
    -wkładamy do lodówki na kilka godzin

Porady

Jeśli nie masz w domu duszonych jabłek przygotuj je sama/sam: -3-4 większe jabłka obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałki i wkładamy do garnuszka -dodajemy pół łyżeczki cynamonu, 2 łyżki ksylitolu lub więcej (w zależności od jabłek) , 1/3 szklanki wody i dusimy pod przykrywką aż jabłka będą miękkie i pozbawione wody

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować