Kasza jaglana z sosem mięsnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę zalewamy 4 szklankami wody dodajemy łyżkę masła i płaską łyżeczkę soli. Gotujemy do miękkości często mieszając aby się nie przypaliła. Jeżeli woda za bardzo wyparuje dodajemy jeszcze trochę wody.
2.Fileta myjemy i kroimy na dość duże kawałki zalewamy 3 szklankami wody, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy do miękkości. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do mięsa. W 1/2 szklance wody rozrabiamy 3 czubate łyżki mąki pszennej i zagęszczamy sos. Doprawiamy pieprzem, sosem sojowym i posiekanym koperkiem.
3.Surówka: marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach , pora kroimy w kostkę mieszamy. Sos sałatkowy rozpuszczamy w 3 łyżeczkach wody i 2 łyżeczkach oleju dodajemy do surówki. Wymieszać z 2 łyżkami majonezu. Kaszę jaglaną polewamy sosem i podajemy z surówką.
Komentarze