Kasza jaglana z porem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Ważne jest, by jej nie rozgotować, dlatego ja zazwyczaj gotuję ją 3-4 minuty krócej. Pieczarki i pora czyścimy. Pora kroimy w półplasterki i podsmażamy na rozgrzanej oliwie, by zmiękł. Wtedy dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i przesmażamy jeszcze chwilę, doprawiamy solą i pieprzem. Na suchej patelni prażymy ziarna sezamu. Do pora i pieczarek dodajemy kaszę i sezam, mieszamy. Osobiście dolewam jeszcze oliwy, by nie było zbyt suche, bo bardzo ją lubię. Smacznego!
Porady
Można dodać także pokrojoną w kostkę i usmażoną pierś z kurczaka - danie będzie wtedy bardziej syte.
Komentarze