Kasza jaglana z karmelizowanymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę ugotować w małym rondelku wg przepisu na opakowaniu,u mnie dziś na mleku.
Jabłka umyć,oskrobać,usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kosteczkę.
Na rozgrzaną patelnie wsypujemy cukier,i wlewamy wyciśnięty sok z cytryny,podgrzewamy na małym ogniu do chwili gdy cukier zacznie brązowieć,następnie wrzucamy jabłka,dokładnie mieszamy,wsypujemy cynamon do smaku,podgrzewamy przez parę minut aż jabłka zmiękną.
Do pucharku wkładamy połowę ugotowanej kaszy jaglanej,wykładamy jabłka,oraz resztę kaszy jaglanej,posypać szczyptą cynamonu i gotowe.
Porady
Takie śniadanie smakuje na ciepło i na zimno,polecam również z karmelizowaną gruszką.
Komentarze