Kasza gryczana zapiekana z wątróbką i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Namoczone wcześniej grzyby gotujemy w wodzie, w której się moczyły. Miękkie wyjmujemy łyżką cedzakową, dolewamy około 1 szklankę wody, solimy, sypiemy kaszę i gotujemy do całkowitego wchłonięcia płynu.
2.Boczniaki kroimy w paseczki i podsmażamy na zeszklonej cebuli. Doprawiamy sola i pieprzem.
3.Drugą cebulę i pokrojoną wątróbkę podsmażamy osobno.
Do wątróbki dodajemy cebulę, boczniaki i pokrojone drobno ugotowany suszone grzyby. Smażymy razem przez 10 minut.
4.Miękką, sypką kaszę łączymy z wątróbką i grzybami, wykładamy do żaroodpornego naczynia. Jajka roztrzepujemy z jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy kaszę.
5.Zapiekamy przez około 45 minut w temperaturze 180-200 stopni.
Porady
Boczniaki to był eksperyment, chciałam zobaczyć jak smakują, można wykorzystać pieczarki :)
Komentarze