Kasza gryczana z pieczarkami.

0 (0 ocen)

Takie szybkie i pyszne obiady gotuję dla męża i dzieci.

Składniki:

  • • 4–5 suszonych grzybków
    • 2 szklanki kaszy gryczanej
    • 3 szklanki bulionu grzybowego z kostki
    • 1/2 kg pieczarek
    • 2 cebule
    • Olej
    • łyżka masła
    • 1/2 szklanki śmietany
    • Sól, pieprz
    • Natka pietruszki

Kasza gryczana z pieczarkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Suszone grzybki namocz na noc w niewielkiej ilości wody, potem ugotuj do miękkości w tej samej wodzie.
  • 2. • Kaszę zalej gorącym bulionem, ugotuj na sypko, trzymaj w cieple.
  • 3. • Pieczarki oczyść, opłucz, osącz i pokrój w dość grube plastry (małe tylko na połówki).
  • 4. • Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj łyżkę masła, włóż pieczarki, uduś do miękkości.
  • 5. • W połowie duszenia dodaj posiekane grzybki suszone wraz z wodą, w której się gotowały.
  • 6. • Wymieszaj ze śmietaną, przypraw do smaku solą i pieprzem.
  • 7. • Natkę opłucz, osusz, listki posiekaj. Kaszę wyłóż na półmisek, obficie polej sosem pieczarkowym, posyp natką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy