Kartoflanka na wędzące z chrzanem i pietruszką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tak przygotowana zupa jest pożywna i zdrowa. Do jej wykonania nie potrzeba zbyt wiele czasu.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg. wędzonych kości
    0,5 kg. ziemniaków
    4 łyżki posiekanej natki pietruszki
    4 łyżki chrzanu
    2 litry wody
    2 listki laurowe
    po 5 ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego
    4 ząbki czosnku
    2 szczypty przyprawy Harissa
    1/2 szklanki śmietany ukwaszonej 15%
    2 łyżki mąki pszennej
    sól i pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kartoflanka na wędzące z chrzanem i pietruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Kości zalewam wodą, dodaję listki laurowe i ziarna pieprzu i ziela angielskiego, gotuję ok. 30 minut. Kości wyjmuję, dodaję obrane i pokrojone ziemniaki, posiekany czosnek, gotuję ok. 20 minut[do miękkości ziemniaków]. Do całości dodaje natkę pietruszki, chrzan, obrane mięso z kości, przyprawę Harissa, doprowadzam do zagotowania. Zaprawiam zmieszaną śmietaną z mąką, doprowadzam do zagotowania,doprawiam do smaku solą, pieprzem.

Porady

Zupę podaję posypaną posiekaną natką pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Pietruszka Wędzonka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować