Kartacze z mięsem wieprzowym okraszone ziołową cebula - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1\2 kg ziemniaków ugotowac, ,ostudzic, przecisnąc przez praskę.
Surowe ziemniaki zetrzec drobno na tarce, odcisnąć sok( sok odstawic bo bedzie potrzebny)
W msce umiescic ziemnaki ugotowane i surowe, dodac sok ziemniaków , mąkę sól , zagniesc ciasto.
Mięso ugotowac w lekko osolonej wodzie, następnie zmielić. Cebulę , drobno posiekać, zeszklic na oleju , dodac do mięsa, wymieszać
Z ciasta uformowac dość gruby wałek ,kroic na długość około 5 cm, z każdego kawałka dłońmi formować placki, nakładac farsz , sklejac.. Formowac w dłoniach na owalny kształt.
Gotową w lekko osolonej wodzie prze z około 12-13 minut.
Odcedzic.
Na patelni zeszklic posiekane cebule , dodac zioła i peprz, wymieszac.
Kartacze okraszac ziołową cebulka , smacznego.
Komentarze