Kartacze ; cepeliny

4.51 (154 ocen)

Mają różne nazwy, smakują doskonale, a na drugi dzień odsmażone jeszcze lepiej.Są daniem bardzo tanim i bardzo sycącym, wystarczy zjeść jeden i ma się już dość.

Składniki:

  • proporcje na ok.15 dużych sztuk :
    2 kg ziemniaków startych jak na placki ziemniaczane
    ok. 600 g ziemniaków ugotowanych i zmielonych w maszynce do mielenia
    5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
    farsz :
    1 kg mięsa wieprzowego do zmielenia np. karkówka lub łopatka
    1 namoczona bułeczka
    2 średnie cebule + 3 ząbki czosnku
    1 płaska łyżka majeranku, sól i pieprz do smaku
    olej do przysmażenia
    mąka do lekkiego obtoczenia
    przysmażone skwarki z cebulką do okraszenia
Wystaw ocenę:

4.51 (154 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne

Kartacze ; cepeliny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1u09fx5 1. Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach, miąższ odcisnąć w gazie lub ściereczce nie wylewając soku, po ustaniu osadzi się krochmal, który dodać do ziemniaków.
    Ugotowane ziemniaki zmielić i razem z mąką ziemniaczaną dodać do masy ziemniaczanej, posolić (1 płaska łyżeczka) i wyrobić ręcznie.
    Mięso zmielić razem z bułką, cebulą i czosnkiem, dodać majeranek, sól, pieprz i dobrze wymieszać.
    Na rękę nabierać ciasto ziemniaczane ( w ilości mniej więcej małego jabłka), rozpłaszczyć, położyć ok. 1,5 łyżeczki nadzienia mięsnego i porządnie zakleić, tworząc w rękach podłużny kształt.
    Obtoczyć w mące, pozbyć się jej nadmiaru ( aby nie paliła się na patelni ) i kłaść na gorący olej, przysmażać z obu stron na rumiano i przekładać do przygotowanego większego garnka.
    Zalać wrzątkiem tak aby tylko przykryło, dodać płaską łyżkę soli i gotować pod przykryciem na małym ogniu ok.30-55 minut, zależy od wielkości cepelinów.
    Wyjmować od razu na talerze, okrasić skwarkami i zajadać ze smakiem :)

    Pozostałe odcedzić do miski, odstawić do schłodzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Litewska Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować