Mają różne nazwy, smakują doskonale, a na drugi dzień odsmażone jeszcze lepiej.Są daniem bardzo tanim i bardzo sycącym, wystarczy zjeść jeden i ma się już dość.
Składniki:
proporcje na ok.15 dużych sztuk :
2 kg ziemniaków startych jak na placki ziemniaczane
ok. 600 g ziemniaków ugotowanych i zmielonych w maszynce do mielenia
5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
farsz :
1 kg mięsa wieprzowego do zmielenia np. karkówka lub łopatka
1 namoczona bułeczka
2 średnie cebule + 3 ząbki czosnku
1 płaska łyżka majeranku, sól i pieprz do smaku
olej do przysmażenia
mąka do lekkiego obtoczenia
przysmażone skwarki z cebulką do okraszenia
Kartacze ; cepeliny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach, miąższ odcisnąć w gazie lub ściereczce nie wylewając soku, po ustaniu osadzi się krochmal, który dodać do ziemniaków.
Ugotowane ziemniaki zmielić i razem z mąką ziemniaczaną dodać do masy ziemniaczanej, posolić (1 płaska łyżeczka) i wyrobić ręcznie.
Mięso zmielić razem z bułką, cebulą i czosnkiem, dodać majeranek, sól, pieprz i dobrze wymieszać.
Na rękę nabierać ciasto ziemniaczane ( w ilości mniej więcej małego jabłka), rozpłaszczyć, położyć ok. 1,5 łyżeczki nadzienia mięsnego i porządnie zakleić, tworząc w rękach podłużny kształt.
Obtoczyć w mące, pozbyć się jej nadmiaru ( aby nie paliła się na patelni ) i kłaść na gorący olej, przysmażać z obu stron na rumiano i przekładać do przygotowanego większego garnka.
Zalać wrzątkiem tak aby tylko przykryło, dodać płaską łyżkę soli i gotować pod przykryciem na małym ogniu ok.30-55 minut, zależy od wielkości cepelinów.
Wyjmować od razu na talerze, okrasić skwarkami i zajadać ze smakiem :)
Pozostałe odcedzić do miski, odstawić do schłodzenia.
Komentarze