Kartacze

4.99 (176 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kartacze (także znane jako cepeliny) to potrawa regionalna, popularna w północno-wschodniej Polsce (m.in. Suwalszczyzna, także w województwie podlaskim, na kresach czy na Litwie). W smaku przypomina popularne pyzy, jednakże kształt kartaczy nieco się różni. Są one bardziej owalne (długość ok. 8-10 cm, a nawet 12 cm). Są wykonane z masy ziemniaczanej (gotowane jak i surowe ziemniaki) nadziane surowym mięsem mielonym.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - 4 kg ziemniaków (typu C z dużą ilością skrobi ziemniaczanej), 30% będzie ugotowana i zmielona, 70% ziemniaków będzie starte w sokowirówce,
    - 700-800 g mięsa z łopatki wieprzowej,
    - 1 duża cebula,
    - 1 czubata łyżeczka soli do ziemniaków i 1 łyżeczka soli do mięsa,
    - majeranek, pieprz ziołowy (do smaku),
    - 2 duże cebule do zasmażki,
    - ok. 250 g boczku wędzonego.
Wystaw ocenę:

4.99 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kartacze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielimy z cebulą, doprawiamy do smaku solą, pieprzem ziołowym i majerankiem. 1/3 ziemniaków obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odlewamy wodę mielimy je przez maszynkę. 2/3 ziemniaków obieramy, trzemy najlepiej w sokowirówce: sok odstawiamy do opadnięcia krochmalu (z soku używamy tylko krochmal). Suche wióry z pojemnika sokowirówki mieszamy z ugotowanymi ziemniakami, dodajemy pozyskany krochmal, doprawiamy do smaku solą. Lepimy większe podłużne "pyzy" z kulką mięsa w środku (ok. piłeczki pingpongowe). Kartacze gotujemy we wrzącej osolonej wodzie po kilka sztuk (ok. 6-7) w dużym garnku przez ok. 40 min. na małym ogniu (do ugotowania mięsa). Podajemy ze smażonym boczkiem i duszoną cebulką lub roztopionym masełkiem. Zasmażka: boczek podsmażamy, dodajemy cebulę pokrojoną w półksiężyce/kostkę, dusimy do miękkości. Boczek jest słony, także pomijamy solenie go, ew. pieprzymy do smaku. Podawać najlepiej z surówką z białej kapusty bądź kiszonej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować