Karpatka z kremem malinowym

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Myślę, że tradycyjną karpatkę wszyscy znają, ale u mnie w nieco innym wydaniu. Postanowiłam do kremu budyniowego dodać frużelinę malinową i powiem Wam, że bardzo posmakowała mi ta wersja. Zapraszam do spróbowania:)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • (blaszka 23/33 cm):

    ciasto:

    mąka pszenna 1 szklanka,

    jajka 5 szt,

    masło 125 dag,

    woda 1 szklanka,

    proszek do pieczenia 1 łyżeczka,


    krem:

    budyń waniliowy 1 opakowanie,

    mleko 500 ml,

    masło 200 g,

    cukier kryształ 0,5 szklanki,

    maliny mrożone 250 g,

    cukier puder 4 łyżki,

    mąka ziemniaczana 2 łyżeczki,

    woda 3 łyżki,


    dodatkowo:

    tłuszcz do wysmarowania formy,

    bułka tarta do wysmarowania formy,

    cukier puder do posypania ciasta,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Karpatka

Karpatka z kremem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wodę z masłem stawiamy na palnik i mieszamy do momentu aż masło się rozpuści. Dodajemy mąkę pszenną i gotujemy przez cały czas mieszając przez 5 min. Ciasto powinno być bez grudkowe i powinno odchodzić od brzegów garnka. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy pałką lub mikserem. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy połowę ciasta i pieczemy w temp. 180 st.C przez 20-30 min. aż ciasto zbrązowieje. W ten sam sposób postępujemy z drugim ciastem. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika. Upieczone ciasta wystudzić.

    Krem: 1,5 szklanki mleka wraz z cukrem kryształem stawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie wrzeć wlewamy rozpuszczony proszek i intensywnie mieszamy, aby w budyniu nie powstały grudki. Ugotowany budyń przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do ostygnięcia.

    Maliny wkładamy do garnka, podgrzewamy na małym ogniu wraz z cukrem pudrem aż się rozpuszczą. Maliny należy co jakiś czas pomieszać. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w zimnej wodzie i dodajemy do malin. Zagotowujemy, następnie przecieramy przez sito, aby frużelina była bez pestek. Odstawiamy do ostygnięcia.

    Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy po łyżce budyniu i ucieramy. Następnie do masy dodajemy po łyżce ostygniętej frużeliny.

    Ciasto przekładamy masą i schładzamy w lodówce. Następnie posypujemy cukrem pudrem i podajemy:)

    Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować