Kto nie lubi karpatki?? Szybkie i efektowne ciasto. A tym razem troszkę urozmaiciłam wersję o kokos moczony w alkoholu… efekt i smak zaskoczył nie tylko mnie.
1 godz. 5 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
1 szklanka wody
125g kostki margaryny
5 jajek
1 szklanka mąki typ 450
1 ½ łyżki proszku do pieczenia
Karpatka kokosowa z % - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę zagotować i roztopić margarynę do tego wsypać mąkę i podprażyć. Wynieś do zimnego miejsca. Po ostudzeniu dodać jajka i proszek. Całość dokładnie zmiksować. Rozetrzeć na dwóch takich samych rozmiarowo blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 220st. Ok 25-30min. Upieczone blaty karpatki studzimy.
Połowę mleka zagotować do drugiej dodać resztę składników i ugotować budyń. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Kokos zalać alkoholem. Gdy budyń jest zimny utrzeć z margaryna na koniec dodać kokos, jeszcze dokładnie wymieszać z masą.
Na jeden blat dajemy masę równomiernie rozsmarować i przykryć drugim blatem i posypać cukrem pudrem.
Komentarze