Karpatka kokosowa z %

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Kto nie lubi karpatki?? Szybkie i efektowne ciasto. A tym razem troszkę urozmaiciłam wersję o kokos moczony w alkoholu… efekt i smak zaskoczył nie tylko mnie.

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka wody
    125g kostki margaryny
    5 jajek
    1 szklanka mąki typ 450
    1 ½ łyżki proszku do pieczenia

    0,5l mleka
    2 łyżki mąki zwykłej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    5 łyżek cukru
    Cukier waniliowy.
    100g wiórek kokosowych
    50ml alkoholu ( u mnie rum 80%)
    Cukier puder do posypania gotowego ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Karpatka

Karpatka kokosowa z % - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karpatka kokosowa z % 1. Wodę zagotować i roztopić margarynę do tego wsypać mąkę i podprażyć. Wynieś do zimnego miejsca. Po ostudzeniu dodać jajka i proszek. Całość dokładnie zmiksować. Rozetrzeć na dwóch takich samych rozmiarowo blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 220st. Ok 25-30min. Upieczone blaty karpatki studzimy.
    Połowę mleka zagotować do drugiej dodać resztę składników i ugotować budyń. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Kokos zalać alkoholem. Gdy budyń jest zimny utrzeć z margaryna na koniec dodać kokos, jeszcze dokładnie wymieszać z masą.
    Na jeden blat dajemy masę równomiernie rozsmarować i przykryć drugim blatem i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować