1.Masło rozpuścić w garnku, dodać wodę i zagotować. Wsypać mąkę i przez chwilę ucierać drewnianą łyżką aż powstanie gęsta i gładka masa. Przełożyć do miski, ostudzić.
2.Do ostudzonego ciasta dodać jajka, proszek do pieczenia. Całość dokładnie zmiksować Tak, aby nie było grudek. Masę podzielić na dwie części. Dużą prostokątną formę o wymiarach 25cm × 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na blachę, następnie równomiernie rozprowadzić ciasto. Łyżkę co chwilę wkładać do ciepłej wody aby ciasto za mniej się kleiło. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20 -25 minut na złoty kolor.
Druga część ciasta upiec w tako sam sposób.
3.W połowie szklanki mleka rozmieszać żółtko. Następnie dodać obie mąki i dokładnie wymieszać aby nie pozostały grudki. Resztę mleka zagotować. Rozczyn z mąki dodać do gotującego się mleka, w ten sposób powstanie budyń. Dodać cukier i cukier waniliowy. Gdy budyń się ugotuje należy to ostudzić.
4.Masło ucierać dodając stopniowo ostudzony budyń. Całość można miksować na szybkich obrotach. Dodać kilka kropel aromatu.
5.Ciasto przełożyć kremem i wsadzić do lodówki aby się dobrze schłodzilo. Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem.
Porady
W mniejszych foremkach ciasto będzie potrzebowali nieco dłuższego pieczenia.
Komentarze