Karpatka

5 (169 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób

najlepsza karpatka to ta zrobiona od podstaw własnoręcznie

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka wody
    125 g masła
    1 szklanka mąki pszennej
    5 jajek
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:

    3 szklanki mleka
    130 g cukru
    1 cukier wanilinowy
    1 jajko
    4 żółtka
    40 g mąki ziemniaczanej
    20 g mąki pszennej
    350 g masła

    Dodatkowo:
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto parzone Karpatka Desery

Karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karpatka 1. Wodę i masło podgrzewamy w rondelku. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy mąkę pszenną i mieszamy (najlepiej wałkiem) aż powstanie jednolita, gładka, szklista masa. Studzimy. Zimną masę miksujemy, dodajemy stopniowo po jednym jajku i proszek do pieczenia.
  • Karpatka 2. Blaszkę o wymiarach 25x36 cm smarujemy masłem i obsypujemy delikatnie mąką. Ciasto dzielimy na pół. Jedną część przekładamy do blaszki i rozprowadzamy równomiernie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°. Pieczemy 20-25 minut do zbrązowienia ciasta. UWAGA!!!! W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika, ponieważ ciasto opadnie.
    W ten sam sposób pieczemy drugą część ciasta. Studzimy.
  • Karpatka 3. 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. W pozostałej ilości mleka rozprowadzamy dokładnie mąkę pszenną, ziemniaczaną i jajka. Do gotującego mleka wlewamy gotową mieszankę, mieszając gotujemy aż do powstania gładkiego budyniu. Budyń przykrywamy folią spożywczą (tak aby stykała się z budyniem - w ten sposób zapobiegniemy powstaniu kożucha), odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

    Masło ucieramy na puch, ciągle miksując dodajemy stopniowo po łyżce zimnego budyniu. Gotową masą przekładamy ciasto (najlepiej w blaszce, w której wcześniej piekliśmy). Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.4 (297 ocen)

Opublikowany w Magazynie
karpatka

To może cię zainteresować