Karpatka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tradycyjny przepis na pyszną i kremową karpatkę :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki
    2 szklanki wody
    kostka masła
    7 jajek
    szczypta soli
    Krem:
    litr mleka
    2 opakowania budyniu waniliowego
    4 łyżki cukru
    aromat waniliowy
    Dodatkowo:
    cukier puder do posypania

Karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować wodę z masłem i solą. Do gotującej się wody wsypać mąkę i gotować do czasu, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów garnka i zwijać w kulkę.
  • 2. Do lekko wystudzonego ciasta dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Ciasto podzielić na 2 części i wyłożyć do formy (24 cm x 36 cm). Dla łatwiejszego rozkładania posmarować łyżkę olejem. Ciasto piec 15 minut w temp. 220 stopni, później 20 minut w temp. 180 stopni.
  • 3. Ugotować budyń na mleku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Masło utrze na puch, dodawać ostudzony budyń i aromat.
  • 4. Krem waniliowy wyłożyć na jeden blat ciasta, przykryć drugim, lekko docisnąć. Posypać cukrem pudrem.

Porady

Do ciasta można dodać łyżeczkę proszku do pieczenia.

Komentarze

Podobne przepisy