1.w rondelku zagotowuję wodę z margaryną, skręcam gaz i wsypuje mąkę zmieszaną z proszkiem, szybko mieszam warzechą aby nie zrobiły się grudki. kiedy masa jest gładka i jednolita odstawiam do wystudzenia. do letniego ciasta dodaje po 1 jajku i mieszam na gładka masę. tak przygotowane ciasto dziele na 2 części, każdą z nich rozsmarowuje na wyłożone papierem do pieczenia blachy, wstawiam ( piekę równocześnie 2 blachy) do piekarnika nagrzanego do temp 180 stopni ( z termo), piekę ok 25 minut, na rumiano. zostawiam w piekarniku do wystygnięcia.
budynie gotuję w 3 szklankach mleka. studzę. masło ucieram na puszysto , dodaję po łyżce zimnego budyniu. ucieram na gładka masę.
masę budyniowa wykładam na placek, przykrywam drugim i wstawiam do lodówki najlepiej na całą noc. przed podaniem wierzch posypuje cukrem pudrem
Komentarze