karpatka

4.5 (164 ocen)

  • 1 godz. 30 min

karpatka w moim rodzinnym domu jest od zawsze na wszytskich uroczystościach

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto parzone :

    1 szklanka mąki
    1/2 kostki margaryny
    1 szklanka wody
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    4 duże jajka

    krem :
    2 budynie waniliowe/śmietankowe
    3 szklanki mleka
    kostka masła

    cukier puder do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery

Karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. w rondelku zagotowuję wodę z margaryną, skręcam gaz i wsypuje mąkę zmieszaną z proszkiem, szybko mieszam warzechą aby nie zrobiły się grudki. kiedy masa jest gładka i jednolita odstawiam do wystudzenia. do letniego ciasta dodaje po 1 jajku i mieszam na gładka masę. tak przygotowane ciasto dziele na 2 części, każdą z nich rozsmarowuje na wyłożone papierem do pieczenia blachy, wstawiam ( piekę równocześnie 2 blachy) do piekarnika nagrzanego do temp 180 stopni ( z termo), piekę ok 25 minut, na rumiano. zostawiam w piekarniku do wystygnięcia.
    budynie gotuję w 3 szklankach mleka. studzę. masło ucieram na puszysto , dodaję po łyżce zimnego budyniu. ucieram na gładka masę.
    masę budyniowa wykładam na placek, przykrywam drugim i wstawiam do lodówki najlepiej na całą noc. przed podaniem wierzch posypuje cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować