Karpatka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepyszna, domowa karpatka z bakaliami i czekoladą

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    - 1 szkl. mąki,
    - 1 szkl. wody,
    - 1/2 kostki margaryny,
    - 4 jajka

    Masa:
    - 2 budynie waniliowe,
    - 5 łyżek cukru,
    - 2,5 szkl. mleka,
    - kostka masła,
    - 1/2 kostki margaryny,
    - 80 g rodzynków,
    - 80 g orzechów włoskich,
    - tabliczka gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Karpatka Desery

Karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Wodę zagotować z margaryną. Następnie wsypać mąkę, energicznie wymieszać i gotować ok. 3 min, ciągle mieszając, aż powstanie jednolite ciasto. Pozostawić do ostygnięcia. Gdy będzie już zimne, zmiksować go mikserem i połączyć z jajkami, dodając po jednym jajku. Gotowe ciasto podzielić na 2 części. Dno formy posmarować margaryną i wyłożyć połowę ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i piec w tej temp. 15 min. Następnie obniżyć temp. do 150 stopni (ok. 15 min). Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.
  • 2. Szklankę mleka wymieszać z budyniami i cukrem, a następnie wlać do gotującego się mleka. Gotować przez chwilę, ciągle mieszając (trzeba uważać, aby się nie przypaliło). Ostudzić budyń.
    Masło z margaryną ubić i dodawać do niej po łyżce budyniu. Gdy powstanie gładka i puszysta masa, połączyć z pokrojoną w kostkę czekoladą, połamanymi orzechami i rodzynkami. Gotową masę rozsmarować na jednym blacie i przykryć drugim. Wstawić do lodówki.

    Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


    Smacznego ;)

Porady

Więcej moich przepisów na http://margaretscookies.blogspot.com/

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mąka Masa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować