1.ciasto: wodę wraz z margaryną zagotować. Zdjąć z ognia i dodać mąkę, szybko wymieszać, postawić na ogniu, chwilę ucierać i zostawić do ostygnięcia.
Kiedy już wystygnie dodajemy proszek do pieczenia i po jednym jajku ucierając mikserem.
2.Tak przygotowane ciasto rozsmarowujemy na dużej blasze z piekarnika, przykrytej papierem do pieczenia
Wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 230st.C potem zmniejszamy temperaturę do 200St.C i pieczemy jeszcze 20 minut.
3.krem: z mleka odlewamy 2/3 szklanki, resztę zagotowujemy. Do zimnego mleka dodajemy obje mąki,żółtko, cukier i dobrze mieszamy.
Kiedy mleko zacznie się gotowac wlewamy mieszamy, gotując budyń. Odstawiamy z ognia przykrywając folią żeby nie zrobił nam się kożuch na budyniu i odstawiamy do wystygnięcia.
Masło ucieramy na puszystą masę i dodajemy po lyżcze zimnego budyniu caly czas miksująć.
4.Ciasto przecinamy na pół, rozsmarowujemy krem na jednym placku, przykrywamy drugim i posypujemy cukrem pudrem.
Porady
Mozna również użyć budyniu w torebce, tylko wtedy dajemy 1,5 opakowania proszku na pol litra mleka
Komentarze