Karp z cytryną w orzechowej panierce

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

No i przyszła pora na karpia, mój jest smażony, z cytryną i w orzechowej panierce. Smaczny i szybki do wykonania.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 porcji dzwonka karpia
    1 cytryny
    pieprz cytrynowy i sól do smaku
    Panier:
    2 jajka małe rozmieszane
    2 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki orzechów mielonych
    2 łyżki bułki tartej
    Dodatkowo:
    masło klarowane do smażenia
    cytryna do dekoracji
    ulubiona kasza ugotowana na sypko
    natka pietruszki do dekoracji
    papierowy ręcznik do osączenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Karp z cytryną w orzechowej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Cytrynę parzę gotowaną wodą, wycieram, ocieram skórkę na tarce o małych oczkach, wyciskam sok. Karpia skrapiam sokiem z cytryny, posypuję skórką z cytryny, solą i pieprzem, odstawiam na pół godziny. Karpia panieruje w mące, jajku i zmieszanej bułce tartej z mielonymi orzechami. Smażę na gorącym tłuszczu z obu stron. Osączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Rybę podaje z kaszą i plasterkami cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Karp Orzechy Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować