A oto i Kaszuby oraz pyszny karp w słodkim sosie, robiony tradycyjnie na wigilię przez moją teściową. Od kilku lat gości również na stole wigilijnym moich rodziców. Dość pracochłonne danie.
Dla 6 osób
Trudny
Składniki:
- marchew: 1 sztuka
- pietruszka: 1 sztuka
- seler (mały): 0.25 sztuki
- por (tylko biała część): 0.5 sztuki
- cebula (pokrojona w ćwiartki): 2 sztuki
- listek laurowy: 1 sztuka
- ziele angielski (ziarna): 4 sztuki
- cytryna (tylko skórka, wyparzona i pokrojona na kawałki): 1 sztuka
- piwo: 1 szklanka
- ocet: 0.25 szklanki
- karp (wyczyszczony, bez oczu): 2 kilogramy
- masło: 100 gramów
- miód: 2 łyżki
- cukier: 2 łyżki
- mąka: 3 łyżki
- rodzynki: 150 gramów
- migdały (płatki): 100 gramów
- cytryna (tylko sok): 1 sztuka
Karp teściowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa, listek laurowy, ziele angielskie, skórkę z cytryny zalewamy wodą i gotujemy wywar. Solimy do smaku.
Kiedy warzywa zmiękną, wyjmujemy je, wlewamy piwo, ocet i wkładamy karpia. Najlepiej gotować rybę w płaskim i szerokim naczyniu, tak, aby cała była pokryta wywarem. Gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut, wyjmujemy na ogrzany półmisek.
2.Zanim ugotujemy rybę dobrze jest przygotować sos, którym ją zalejemy, aby niepotrzebnie nie stygła. Na patelni rozpuszczamy masło, cukier i miód. Smażymy do momentu, kiedy ściemnieje, dodajemy mąkę i rozprowadzamy wywarem z ryby do uzyskania pożądanej konsystencji (jak sos beszamelowy). Gotujemy, dodajemy rodzynki, migdały, sok z cytryny. Smakujemy, sos powinien być słodko-kwaśny, karmelowy. Sosem zalewamy rybę i podajemy.
Komentarze