Karp smażony

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Karp smażony podawany z sosem piwnym.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • ok 1kg karpia sprawionego ( w dzwonkach )
    2 łyżki bułki tartej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    masło klarowane do smażenia
    2 ząbki czosnku
    150 ml piwa jasnego
    2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
    szczypta cukru
    szczypta cynamonu
    szczypta kolendry
    sól, pieprz czarny mielony

Karp smażony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karpia osolić i panierować w bułce tartej wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Smażyć na złoty kolor na masełku. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i trzymać w ciepłym piekarniku.
  • 2. Na patelnię , na której smażył się karp wlać piwo i doprowadzić do wrzenia. Dodać śmietanę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić cukrem, cynamonem, kolendrą , pieprzem i solą.
    Ciepłego karpia podawać z sosem. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy