Alternatywny sposób na podanie karpia... Może być na wigilię, ale świetnie się sprawdzi na zwykły obiad lub kolację. Karp pieczony z dodatkiem cebuli i rodzynek.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 karp sprawiony ok.1,5 kg
3-4 obrane cebule
2 łyżki sparzonych rodzynek
100 ml wody
masło
biały ocet winny
sól, pieprz
Karp pieczony podawany z cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karpia dokładnie natrzyj solą wewnątrz i z zewnątrz. Odstaw.
W formie do zapiekania lub na blaszce rozpuść 2-3 łyżki masła, ułóż rybę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 45 minut. W trakcie pieczenia, rybę polej rozpuszczonym masłem.
2.Cebulę pokrój w plasterki, wrzuć do rondla, zalej wodą i gotuj do miękkości. Odcedź na durszlaku.
W rondlu rozpuść 2 łyżki masła, dodaj cebulę i smaż kilka minut. Wsyp rodzynki i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz octem winnym. Duś do połączenia smaków.
Komentarze