Karmelowy żółty ser z papryką

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Domowej produkcji żółty ser. Do wykonania którego nie jest używana podpuszczka zwierzęca ani jajka.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg białego półtłustego lub tłustego sera
    1 litr 3% mleka
    50 g masła
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    sproszkowana słodka papryka
    sól morska
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Śniadanie Ser

Karmelowy żółty ser z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser z mlekiem.

    W dużym garnku rozdrobnić biały ser za pomocą widelca. Dodać 1 litr mleka i zagotować. Po ok. 5-10 minutach (w zależności od zawartości tłuszczu) ser powinien się zważyć, a resztę garnka powinna wypełnić serwatka. Ser odcedzić i pozostawić na sitku. Resztki serwatki usnąć poprzez wyciskanie sera za pomocą dużej łyżki.
  • 2. Smażenie.

    Na patelni rozpuścić 50 g masła. Przełożyć ser z sitka, dodać 2 łyżeczki soli i rozprowadzić po patelni ciągle mieszając. Po 5 minutach ser powinien zmienić konsystencję i zrobić się bardzo plastyczny. Doprawić 2 łyżeczkami czerwonej papryki. Na końcu dodać 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej. Masa serowa urośnie i zrobi się bardziej puszysta. Wymieszać energicznie i przełożyć całość do plastikowego pojemnika. Schłodzić do temperatury pokojowej, przechowywać w lodówce.
  • 3. Karmelowy żółty ser z papryką nie jest wcale słodki jak może sugerować nazwa, która pochodzi od jego specyficznego koloru. W zależności od gatunku białego sera, producenta i zawartości tłuszczu ser może mieć różną twardość i smak. Do wykonania tego sera nie jest używana podpuszczka zwierzęca ani jajka. Polecam sprawdzone, białe sery z Czarnkowa, Piątnicy i Jana. Ser zachowuje świeżość do 2 tygodni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Sery Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować